Hoe het begon

Hoe het begon…..

Als ik terugkijk heb ik altijd wel iets gehad met luisteren en zenden.
Het luisteren manifesteerde zich al vanaf mijn 10e jaar toen ik van een neef een oude buizenradio kreeg.
Dit apparaat had jarenlang op een timmerfabriek gestaan en zag er dus niet uit, maar ik mocht hem (achter op de fiets) halen op zijn werk.
Thuis aangekomen werd de stofzuiger er in gezet om hem leeg te halen, en ook de buitenkant werd in de ‘boenwas’ gezet, zowaar kwam er weer wat glans tevoorschijn.
Nadat het apparaat weer in elkaar was gezet werd het tijd om hem maar eens uit te proberen.

draadjeknapthetopsos draadje
In de slaapkamer werd een plaatsje vrijgemaakt , en een antenne was snel gemaakt.
De steker er in…. En zowaar na wat gekraak kwam er geluid uit.
Nu was ik na nadere inspectie vergeten het geperforeerde dekseltje aan de onderkant bij het schoonmaken te verwijderen, de radio dus uitgezet, de schroefjes er uit gedraaid, en ook daar was het geen overbodige luxe om er even met de stofzuiger doorheen te gaan. Nadat ik hem schoon had kon ik het natuurlijk niet laten om her en der even de onderdelen te “bepotelen”.
knal
 Dit bekwam mij slecht, ik kreeg me daar een opneuker van zo bleek later, van een opgeladen elco dat mijn oogballen bijna achterstevoren schoten. Doordat ik wel 3 keer had gekeken of de steker er uit was begreep ik daar dus niets van. Hierdoor was dus gelijk mijn interesse gewekt op het pad der elektriciteit.  Nog bibberend en lijkwit schijn ik toen in de huiskamer gekomen te zijn met het verhaal dat ik een optater van de stroom had gekregen.
Op deze radio zaten ook de kortegolf banden en ik heb heel wat avondjes naar de mysterieuze piepjes, kraken en reeksen met Duitse cijfercodes zitten luisteren.
DSC08187DSC08191
Ook de politieband op de FM werd er op gedraaid door de band een stukje te verstemmen, en ook dit leverde heel wat uurtjes luisterplezier op.
philipsee8
De elektriciteit had mijn interesse gewekt, en in die jaren waren er bouwdozen van Philips te koop. De eerste bouwdoos die ik kreeg had een vlak montageplaatje van gaatjesboard waarover een blaadje papier werd gelegen met de plaats van de componenten er op.
elek engineeree5board2
De onderlinge verbindingen werden gemaakt met een systeem van veertjes waaronder de draadverbindingen werden gemaakt. Vier pootjes er onder, en er was onderaan het plaatje plaats voor de montage van een potentiometer en een afstemcondensator. Alles werd gevoed door batterijen, dus veilig.
Scan20160
populaire elektronica
De eerste jaren gebeurde de hobby onder het schuine dak op de vliering, maar door de beschikbare ruimte werd dit al snel te klein.
Geld voor apparatuur was er niet, dus alles wat van het grof vuil meegenomen kon worden werd verzameld. Zenders werden gebouwd van oude onderdelen, en soms was er van de verdiensten die een klusje opleverde wel eens wat te scoren bij de Radiobeurs in Dordrecht.
schuur 1972
De helft van de schuur werd ingepikt, en daar werd een hobbyruimte ingericht.
In dat zenuwcentrum werd wat afgeëxperimenteerd met radio’s, en later ook met televisies.Maandbladen werden van a-z uitgepluisd, en ik verlekkerde mij op de advertenties van apparatuur en onderdelen welke daar in stonden.
Ook werden diverse boeken gekocht , en losse materialen aangeschaft voor bouwprojecten waarvan de tekeningen uit de boeken gebruikt werden. De in die tijd beroemde (beruchte) Dr BLAN cursus radiotechniek werd gevolgd, en dat ging toen nog hoofdzakelijk over buizentechniek. Ik heb de rode map nog steeds bewaard, en wie weet ga ik er nog een keertje doorheen om die tijd een beetje te herbeleven.
Na het trouwen werd er verhuisd, en er kwam weer een knutselschuurtje waar alles weer een plaatsje kreeg. De boeken en jaargangen radiotijdschriften werden droog opgeborgen omdat het in het schuurtje te vochtig was
schuur nh2
Na enkele jaren stond er weer een verbouwing aan te komen en werd het schuurtje afgebroken. Wegens plaatsgebrek verdwenen helaas heel veel dingen in de afvalcontainer. Maar nadat de verbouwing klaar was had ik wel een inpandige shack / knutselruimte, donkere kamer en een magazijn.
Het ‘andere’ luisteren deed ik naar de Zeezenders, Radio Caroline, Noordzee en Veronica. Hier heb ik ook altijd wel iets mee gehad, alleen was ik op zodanige leeftijd dat ik niet in de mogelijkheid was ook daadwerkelijk iets meer te ondernemen dan te luisteren.De keer dat Veronica op het strand lag bij Scheveningen was ik daar ook naartoe gegaan, en ook de laatste dag van de uitzendingen was ik op zee om afscheid te nemen en dat was iets dat je nooit meer vergeet
  Scan30131
 Scan30132
Scan30137
De piraten verdwenen, de scanners verschenen, luisteren naar de hulpdiensten en ook naar de scheepvaart op de HF kanalen, 2182 Khz, waar je de noodsignalen uit heel Europa kon beluisteren. De Marine Luchtvaartdienst op 5680 Khz, en de schepen onderling op 2366 Khz 2391 Khz en 2406 Khz, en er was meer.
Onder andere met een Commodore 64 computer met daar achter een printje kon je ook de berichten van de Persbureaus wereldwijd meelezen.
Ook Interpol had een frequentie op de Kortegolf, daar zorgde het printje er voor dat de berichten van gezochte personen op het scherm te zien waren, in detail, met alle bijzonderheden en adressen er bij, het was ongecodeerd uit de lucht te halen.
interpol1
Een slechte dia van de ontvangst van Interpol, ik moet er ergens nog betere van hebben………maar waar?

De 27Mc bakjes deden hun intrede Met een ploegje vrienden werden de apparaten ingebouwd in de auto’s, en de antennes geplaatst, we waren mobiel, en dat was wel eens gemakkelijk, want telefoons waren er nog niet in die tijd.
spoetnik
   dipper

Het katteoog