Oude en nieuwe portofoons

Van Peter PD1AJJ kreeg ik een Motorola MX2000 portofoon. Deze waren jaren in gebruik bij de politie. (links)

Motorola_MX2000

Nu doet hij weer dienst op de amateurkanalen in de 70cm band.

Jt1000_m3

Ook waren tijdens mijn brandweerperiode 2 portofoons in gebruik  van het type Motorola MT2100.  (rechts). Een was geprogrammeerd met de politiekanalen in de 70cm UHF band en de ander was gevuld met brandweer en marifoonkanalen. Het overgrote deel van de dag stond de porto als pieper geprogrammeerd op brandweerkanaal 8 waarop het korps werd gealarmeerd. De reden hiervoor lag in het feit dat mijn QRL buiten het ontvangstgebied van de zender lag. Doordat de portofoon een betere ontvangst had als mijn pieper werkte dit prima. Verder werd de porto gebruikt voor het aansturen van oefeningen voor de brandweerploeg en indien noodzakelijk voor rechtstreeks contact met de KLPD en de RWS bij calamiteiten op het water.

 

 

gp300 staand

De Motorola GP300  wordt nog steeds beschouwd als een van de beste portofoons.

Dankzij het robuuste design is de GP300 is direct herkenbaar als een krachtige portofoon die niet alleen goed functioneert maar ook stevig en betrouwbaar is. De portofoon beschikt over 8 verschillende kanalen maar het is echter ook mogelijk om deze uit te breiden naar 16 kanalen. Onlangs kreeg ik van PA3CQF een aantal van deze portofoons afkomstig van RWS. Nadat eerst maar eens voorzichtig voor € 13,50 een nieuwe batterij was besteld bleken zij allemaal te werken. Het overprogrammeren naar amateurkanalen was snel geregeld met behulp van een RIBbox en een programmeeraansluiting voor de porto. Een prima portofoon met 15 kanalen er in welke een leuke aanvulling is op de verzameling. Het 16e kanaal wordt gebruikt voor het scannen.

 

 

 

Omdat het handig is om meerdere banden in een apparaat te hebben werd ook nog een Wouxun KG-UV6d aangeschaft. Het wordt zo al een hele verzameling. De wouxun heeft wel last van storing als je op een plaats ben waar heel veel signalen in de lucht staan zoals op beurzen. Tijdens  wandelingen is het een lekker licht apparaat om mee te nemen.

 

 

 

Doordat het programmeren van de MT 2100 portofoons steeds lastiger wordt (met een DOS computer) , heb ik besloten om  een paar nieuwere portofoons te kopen. Dit werden weer apparaten van Motorola, de GP 380. Professionele portofoons waar 255 kanalen in geprogrammeerd kunnen worden middels nieuwere programmeersoftware. Prima portofoons welke ik verkies te gebruiken boven mijn tweebanders uit China. Een voor gebruik in de 2 meter band en een voor 70cm. Het nadeel is wel dat je nu voor iedere band een porto mee moet nemen.