SILENT KEY

       OPDAT WIJ HEN NIET VERGETEN

PA3BSG  Ron Joosse

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is pa3bsg-20-07-2021.jpg

Ongelofelijk en niet te bevatten dat hij er niet meer is.

Verslagen hebben wij het bericht ontvangen dat Ron Joosse (PA3BSG) op 20-07-2021 plotseling is overleden. Wij wensen Nicolien, Sharon, Phoebe en mama Joossen heel veel sterkte met dit vreselijke verlies. Een mooi en goed mens is niet meer. Moge hij rusten in vrede. PA3BSG SK RIP.

9Fox al wakker of 3WDK al wakker was zijn veel gehoorde kreet op de repeater van Gorkum. Als je dat hoorde dan reed Ron in de buurt met zijn gele kanarie, de Daf vrachtwagen waar hij zijn brood mee verdiende. Maanden achtereen van Gorinchem naar Spijk voor de aanleg van de golfbaan met vrachten staalslakken. We hebben wat gelachen toen hij hierdoor al gauw de slakkenkoning  werd genoemd, iets wat hij niet erg vond en hij lachte net zo hard mee. Toen men er achter kwam dat die zwaar vervuild waren stopte dat werk plotseling en ging het vooruitzicht van nog een paar jaar werk de vuilnisbak in. In die tijd zat hij vaak thuis en was hij aan het prutsen in de positieve zin met veel projecten. Zo was hij van plan om zijn repeater PI1GOR die na zijn verhuizing was meegegaan ooit weer terug te plaatsen bij een buurman op de flat. Hiervoor moest hij een kastje bouwen wat telkens te praat kwam , maar nooit af was. Filterpotten die hij aan moest passen was ook zo’n project, en antennes in PVC pijpen onder elkaar zodat ze elkaar niet zouden zien was ook zo’n project.

Het was altijd wel wat met Ron, klagen om het een of over het ander. Stond er een beetje file dan was zijn kreet  “Heb ik dat weer”  en sjonge jonge niet te geloven, ga ik over de rijksweg en daar sta ik weer vast. Maar een ding kunnen we het zeker over eens zijn het was een gouwe gozer die je altijd zou helpen als het nodig was, je hoefde maar te kikken en er werden banden voor je auto geregeld en die werden dan ook nog in “Het Schuurtje” voor je gemonteerd.

Talloze anekdotes waarbij we krom lagen van het lachen kwamen in gesprekken met hem de laatste dagen van zijn leven nog voorbij. Over de tunnel, die voor hem 26 euro moest kosten omdat het zo’n aardige jongen was. Een ander tikte daar 16 euro voor af, en iedereen natuurlijk weer in een deuk.

In een gesprek van maandag j.l. toen hij op weg was naar huis en in horten en stoten op het randje van de repeater binnen kwam, het laatste gesprek dat ik met hem mocht hebben.

Ongetwijfeld zullen er nog verhalen naar boven komen die we hier kunnen plaatsen. We missen zijn lange doorgangen waarbij hij minuten tegen zichzelf zat te praten omdat iedereen al lang weer de auto uit was omdat er ook nog een beetje gewerkt moest worden. De keren dat zijn batterij leeg was van zijn portofoon als hij thuis zat en zijn gesprek plotseling de mist in ging. Net zo plotseling als hij stierf in zijn vrachtwagen met de microfoon nog in zijn hand. Heeft hij nog willen roepen om hulp……. We weten het niet en hebben ook niets gehoord en we zullen het ook nooit weten. Ron was een amateur tot de laatste snik, een amateur met een gouden hart, en zo zullen wij hem in herinnering houden.

Ewoud PD3WDK

——————————————————————————————

PA0PFW Paul Zwart

Tot op hoge leeftijd zagen we Paul bij evenementen waar hij dolgelukkig achter de set plaatsnam en het liefste in CW verbindingen maakte. Met een grote glimlach op zijn gezicht schreef hij dan de gegevens van het tegenstation op een blaadje papier. We konden Paul onder de categorie rustige amateurs plaatsen, en zover ik weet was hij zelden te horen op 2meter en 70cm. Ik weet nog dat hij een keer in de molen verscheen met een HF set en een seinsleutel. Bij deze HF set was ook een voeding, maar deze was zodanig onveilig dat het gevaar opleverde voor eventuele daar rondlopende kinderen. Hij glimlachte dan maar eens, maar bracht de volgende keer op een activiteit toch een andere mee. Als de antennes zover opgebouwd waren en de kabels naar binnen werden gebracht was hij dol gelukkig en kon het sleutelen beginnen. Ook was hij regelmatig aanwezig op clubavonden als er lezingen werden gegeven. Op het laatst ging zijn gezondheid zodanig achteruit dat ook de mobiliteit minder werd en dat was ook het einde van de hobby. We herinneren ons Paul als een aardige rustige man die je zag genieten als hij met de hobby bezig was.

—————————————————————————————————-

PD0ECD  Ernie Maas

Op 15-04-2018 overleed Ernie Maas PD0ECD na een langdurige strijd tegen zijn ziekte waar hij het uiteindelijk tegen af heeft moeten leggen. Na de verkoop van zijn bedrijf ging het hard bergafwaarts met zijn gezondheid en heeft hij helaas niet lang meer mogen genieten van zijn rust.

Ernie was een van de mannen van de oude stempel, hij haalde zijn N licentie vele jaren geleden. In de tijd dat hij nog werkzaam was en hij naar Brabant reed kon je hem soms horen op de stadsrepeater van Gorinchem.  In de afgelopen jaren zijn we verschillende keren gezamenlijk met hem naar de dag van de Radio Amateur geweest, en de laatste keer in 2016 ook nog naar de radiovlooienmarkt in Rosmalen. Na enige tijd was hij ook toen al lichamelijk uitgeput dat hij niet meer in staat was om naar huis te rijden. We hebben wel altijd vreselijk gelachen om zijn verhalen die hij vertelde uit de tijd dat hij zijn vliegbrevet had.  Wij herinneren ons Ernie als een vriend met een groot gevoel voor humor, en zullen hem niet vergeten.

Ewoud PD3WDK

Ernie, (PD0ECD), een man uit duizenden.

Wat een klap kregen wij als radioamateurs deze week te verwerken. Ernie is overleden. Als een mokerslag dreunde dit nieuws over de amateurbanden in Midden-Nederland.
Enkele anekdotes, die Ernie maakten tot wat hij was en hoe hij in het leven stond:

De stakingen onder schippers op de Merwede werden door Ernie vakkundig op de marifoonband beleid. Uiteraard clandestien, maar hij wist de schippers wél te bewegen om regelmatig de luchthoorn te trekken op het water. De schippers hebben nooit geweten een radiozendamateur te spreken, die illegaal radiocontact maakte met de schippers. De pretoogjes, die hij zo mooi kon opzetten zullen ongetwijfeld hebben gestraald.

Ernie was een radioamateur in hart en nieren. Hij had dan misschien wel ‘maar’ een N-registratie, maar was bijvoorbeeld het Morse (CW) volledig machtig. Dit resulteerde in een schitterend moment, toen ik in Bad Bentheim een radio amateur treffen bezocht. Een Duitse amateur, die Ernie’s roepletters op zijn petje las, verleidde hem om een CW-traininkje te doen achter een oude ponsband machine. Ik hoor de Duitse man nog roepen: “Lass dich mal überraschen durch die Maschine….”…. Ernie keek me aan met pretoogies en liep op de man af, die DACHT een een amateur te treffen, die GEEN morse kende….
Ernie ging zitten en maakte de test af in CW…. 0 fouten…. Terwijl Ernie de test deed, zag ik de Duitser met de seconde witter worden…… Foutje, Ernie was zeer zeker WEL Morse machtig…. Na de test liep Ernie zo weg, de ponsband mocht de Duitse amateur houden…. Dat gezicht….. GEWELDIG Gewoon!!!

Ook was Ernie fervent sportvlieger. Deze week nog haalde Ron (PD0NUD) een anekdote aan, die me bij is gebleven…. Op een mooie zaterdagmiddag vloog Ernie over Gorinchem…. Slechts 50 meter hoog. Een gebrul van motoren brulde over Gorinchem en op 145.225 hoorde Ron Ernie aanroepen….. Ron?? Ron?? …. Ja Ernie …. Hoorde je me ???? Als je zo’n verhaal hoort, kan men zich wel voorstellen wat een lol Ernie moet hebben gehad in zijn vliegtuig boven Gorinchem. Zoals Ron het verwoordde…. De badkamer tegels vielen bijna van de muur van de herrie…. En wat een schik moet Ernie hebben gehad….

Dat was Ernie…. Een levensgenieter, een maatje-4-life en een machtig mens om te hebben mogen kennen.
Ernie, maatje, ik (maar ook wij) zullen je missen….. Het was een eer je te mogen hebben kennen.

Namens de Gorinchemse Amateur Club (PI4GAC), rust zacht

—————————————————————————————————-

PD9RF Lau Tuijnman

Lau heb ik persoonlijk nooit ontmoet. Hij was een radiovriend welke ik kende voor hij zijn machtiging gehaald had. Op Teamspeak en via FaceBook hadden wij regelmatig berichtjes heen en weer. Hoe gelukkig was hij toen hij zijn N machtiging gehaald had, en nauwelijks kon wachten om een verbinding met Nederland te maken, waarna ik ook een van de eersten was die een verbinding met hem maakte. Op 40 meter en via Echolink was er regelmatig contact en Lau was iedere zondag aanwezig in de Ronde van Gorkum en luisterde daar mee via Teamspeak, hij plaatste zijn  berichtjes in de stream , en keek uit naar het moment dat hij ook door een aansluiting met Echolink van uit Tsjechië op 145.350 MHz mee zou kunnen praten.

Ewoud PD3WDK

Helaas heeft dat niet zo kunnen zijn.

Op 13 december ontvingen wij van Miranda het volgende bericht

Met droefheid melden wij dat Lau een zwaar hart infarct heeft gekregen en ondanks dat Romano en ikzelf en later zowel de politie als 5 ambulance medewerkers de daarop volgende 55 minuten onze uiterste best gedaan hebben hem te reanimeren en bij te brengen is dat helaas niet meer gelukt.

Dinsdag 12 december 2017 is Lau helaas overleden.

Op 27 december hebben we met een delegatie van Veron A16 de rouwdienst bijgewoond in Nijkerk en afscheid genomen van Lau. Het was een indrukwekkende dienst met een hoog RF gehalte waar wij enorm trots op zijn. Mooie woorden werden gesproken en zijn leven werd in een slideshow aan ons vertoond. We herinneren Lau als een fijne vriend en wensen Miranda en Romano alle sterkte toe om dit verlies te dragen.

Silent Key  Lau Tuijnman
329RF002  OK/PD9RF

R.I.P.

We zullen je niet vergeten.
Onder respect van je maatje, Gert, PA9F – Gorinchem


PA2LAD  Leen Ansems

Op 16 juni 2017 kregen we bericht dat Leen ten gevolge van hartfalen was overleden, Een grote schok voor zijn dochter Leonie, welke 8 maanden daarvoor ook haar moeder al had verloren.

Leen was lid van de Afdeling A12 en bezocht regelmatig het clubhuis aan de Parallelweg in Hardinxveld-Giessendam. Mede vanwege zijn beroep was hij technisch zeer kundig op radiogebied, en de rust welke van hem uitging kenmerkte hem als een fijne vriend en collega.

Het verlies van zijn vrouw Mieke had bij hem diepe sporen achtergelaten en daar had hij het moeilijk mee.

Hij zat nog vol met plannen op radiogebied voor de toekomst maar helaas heeft het niet meer zo mogen zijn. We verliezen in Leen een fijne vriend die altijd een luisterend oor had, en behulpzaam was bij het oplossen van problemen.

R.I.P. Leen

Ewoud PD3WDK

——————————————————————————————————-

PA3BRP  Wim Koppelaar

Van de familie kreeg ik het bericht dat Wim Koppelaar PA3BRP is overleden. Een vriend en groot man is van ons heengegaan die heel veel betekend heeft voor de amateurwereld. Als leraar wist hij samen met zijn vrouw Adrie veel amateurs aan hun vergunning te helpen. Ook voor het CW gedeelte was hij voor velen een fantastische leraar. Als vriend was het altijd gezellig om daar over de vloer te komen. Als je een klusje had gedaan was men altijd heel erg dankbaar voor de hulp. Zelf kon hij het niet meer, het werd moeilijk mede door de zuurstof waar hij via een lange slang op aangesloten was. En ook was het op een winteravond altijd gezellig keuvelen aan de grote tafel in huis. De gesprekken met Jaap PA3BMC welke over van alles en nog wat gingen op de duplexfrequentie waren altijd prachtig om naar te luisteren. Twee weken voor zijn overlijden was ik er nog op een middag, hij was hevig geïnteresseerd in de gehouden examens welke ik hem  nog kon bezorgen. We verliezen aan Wim een goede vriend en hij blijft in onze harten voortleven.

Ewoud PD3WDK


PA3CSI  Bram Maasbommel.

Wij herinneren ons Bram als een ingetogen rustige amateur die onzichtbaar aanwezig was op de afdelingsavonden.

Eigenlijk is er weinig of niets over hem te vertellen, als dat ik hem een zachtaardige man vond.

Hij was altijd geïnteresseerd in zaken rond de hobby.

Een grote prater was hij niet, dat liet hij over aan anderen, ik heb nooit de gelegenheid gehad om hem op de band te werken.

Kort voor zijn overlijden kwam hij op de afdelingsavond met enkele antennes en andere zaken waarvan hij hoopte dat deze een goed onderkomen kregen.

Een 16 elements kruisyagi antenne voor 70cm kwam  hierdoor in mijn bezit, maar ik moet hem nog steeds in elkaar zetten.

Geschokt namen wij kennis van zijn overlijden, niet wetend dat hij zo ziek was, en gedenken hem als een fijn lid van de vereniging welke ons helaas te vroeg is ontvallen.

Ewoud PD3WDK


PA3FRF   Wim Groene

De keren dat ik contact had met Wim zullen de afgelopen 3 jaar enkele tientallen zijn geweest. Via de zender s’middags een praatje. Op vrijdagmorgen bij Dirk supermarkt in Sliedrecht waar hij altijd om 08.00 uur voor de deur stond, en de keren dat ik bij hem over de vloer kwam als hij een technisch probleem met het een of ander had. En die ene keer dat hij met mij mee ging naar de Parallelweg naar het clubgebouw naast de IJsclub van de Veron A12. Prachtig vond hij dat. Wim ken ik nog uit de 27MC tijd, heel lang geleden Greet, dat was uit de tijd van Henk van Wijngaarden, en natuurlijk heb ik in die tijd ook jouw moeder ontmoet, die met haar Belgische accent plezant was om aan te horen. Afgelopen dinsdag kwam ik bij de visboer aan het Peulenplein, het was niet zo druk, en toen kwam het te praat over Jaap van der Vlies, dat hij zo snel weg was. Toen vertelde ik dat ik nog een zendmaatje verloren was, waarna de visboer zei:, die man met dat baardje en met het spijkerjasje. Ook daar was hij bekend. Ik ben blij dat we verschillende keren contact gehad hebben na elkaar vele jaren uit het oog verloren te zijn geweest. Ik kan begrijpen dat het moeilijk is om zijn profiel van FB af te gaan halen, en wens je, en allen die je lief zijn daar veel sterkte mee. We zullen Wim niet vergeten.

Ewoud PD3WDK

————————————————–

PA3BMC  Jaap van der Vlies

Jaap van der Vlies ken ik al heel lang,  in mijn jeugd ging hij met mijn overbuurmeisje en is daar later ook mee getrouwd. Daarna zijn we elkaar 50 jaar kwijtgeraakt tot we elkaar weer tegen kwamen op de frequentie. Ook via de FB groep Oud Hardinxveld-Giessendam hadden we regelmatig contact over diverse onderwerpen. Ook de gesprekken op de frequentie, de gezamelijke interesse in schepen en bootjes leidden tot interessante gesprekken. Jaap was niet altijd de gemakkelijkste en kwam nog wel eens direct uit de hoek, wat niet door iedereen werd gewaardeerd. Maar hij had niet altijd ongelijk met zijn beweringen. De keren dat we gelijk bij de visboer stonden om een visje te kopen waren altijd heel gezellig. Hij heeft het ondanks alles niet kunnen winnen van zijn ziekte, en naar dat ik hoorde dat het weer wat beter ging was het toch snel afgelopen. We herinneren Jaap als een goede vriend, en zullen hem niet vergeten.

Ewoud PD3WDK