Scanners

Voor dat er radioscanners op de markt kwamen was het beluisteren van de politie kanalen alleen mogelijk door een radio op de FM band een beetje te verstemmen. Voorbij het gepingel aan het eind van de FM band werd de politie afgeluisterd.           Dit was dus gelijk niet meer nodig nadat de scanners verschenen, eerst alleen voor VHF laag en VHF hoog, en later ook voor de UHF.

FB_hilo_2

Mijn eerste scanner werd gekocht in Dordrecht bij de Radiobeurs.
Een apparaat met daarin alleen kristallen voor de politie en de brandweer en de ambulancedienst.
Kanaal 4 en 8 van de brandweer, GGD kan 4 en 8, Politie kan 58H en Alex kan 77H.
Het Inrap kanaal voor de koppeling van de Rijks en de Gemeentepolitie, en ook het Peter kanaal werden beluisterd.
Nadat de portofoon zijn intrede deed bij de politie was het dus de sport om achter de frequentie te komen waarop die uitzonden.
Er zal in die tijd best wel geavanceerde apparatuur geweest zijn waar je dit mee kon bepalen, doch wij hadden die niet.
Tijdens een brand stonden wij bij een politie met zo’n apparaat, en na enig vragen over de werking er van werden juist nieuwe batterijen langs gebracht.
Tijdens de batterijenwissel bleek er een sticker in het apparaat te zitten met een frequentie er op, welke gelijk in het geheugen ging, dit kon wel eens de oplossing van het vraagstuk wezen.
Thuis gekomen werd al gauw duidelijk dat de frequentie van de politieportofoon ver buiten het ontvangstbereik lag van de scanner.
Er moest dus eerst een nieuwe scanner komen waar het kristal in zou kunnen.
We kwamen via enkele omwegen in Dordrecht terecht aan de Bleekersdijk bij Ramaco, een zaakje wat scanners verkocht, en korting gaf aan mensen van de hulpdiensten.
Samen met mijn maatje Kors Hartog
werden 2 nieuwe scanners gekocht, de Rama 10P een driebander met 10 kanalen, dit was voor die tijd al een prachtig apparaat.

Rama_10p_2

Nadat thuis de kristallen waren overgezet van de oude in de nieuwe scanner,  werkte het weer.
Nu was het dus zaak om zo snel mogelijk kristallen voor de portofoonfrequentie van de politie te laten slijpen.
Na enig heen en weer gebel kwamen we bij Cuna terecht in Schiedam, welke we ons probleem hadden verteld, voor de prijs van 25 gulden per stuk werden 2 kristallen gemaakt en het luisteren was weer een stukje dichterbij gekomen.
De kristallen werden in de bank  in de scanner gestopt en het was dus best wel spannend, zou het werken of was het dan toch ergens verkeerd gegaan.
Opeens kwam er een bericht binnen, het werkte dus perfect, en wat we allemaal in die eerste jaren wel niet gehoord hebben was verbluffend, alles ging er overheen.


Cuna_4000
Dit veranderde al ras nadat de computerscanners kwamen, en met de komst van mobiele telefoons was daar dus de lol weer af, voor de belangrijke dingen moest gebeld worden.
Zover was het echter nog
lang niet, en de scannercollectie werd iedere keer een stukje uitgebreid.
Op deze pagina een overzicht van de scanners welke ik in de afgelopen 44 jaar heb gehad.
De Handic 0050 heeft dag en nacht aangestaan, jaar in jaar uit en werkt nog steeds.

Handic_0050
Later verschenen ook de computerhandscanners, waarvan er ook al snel een paar werden aangeschaft, een Handic 0050 voor thuis en een Realistic Pro30 voor onderweg. Later werden oude mobilofoons op de frequenties geprogrammeerd of uit gebruik genomen oude politiemobilofoons gebruikt om te luisteren. ook portofoons waren voorhandig op de politie , brandweer en ambulancekanalen.

17492-1
Helaas deed het C2000 zijn intrede en was het luisteren naar de hulpdiensten voorbij.

In die tijd werden oude scanners weggegooid of bij mij langsgebracht als men ze kwijt wilde.
Zo heb ik een leuke collectie met oude scanners gekregen waarvan ik er nog wat laat zien op deze pagina.Cuna_uhf_vhfPUMA1000Scooper832_2Jomaco_168_2

Atron_Compu2000    realistic_pro2006